Οι Κερκυραίοι διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους που έχουν διασωθεί μέσα στους αιώνες παρά τις αλλεπάλληλες κατοχές από ξένους κατακτητές. Μπόρεσαν να αφομοιώσουν τα ξένα στοιχεία στον πολιτισμό τους και να τα συνδυάσουν με το ελληνικό στοιχείο με αποτέλεσμα αυτό το υπέροχο χαρμάνι που ξαφνιάζει τον επισκέπτη της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας.

xoreutes 1


Η ιδιαίτερη τραγουδιστή προφορά, το αστείρευτο κέφι για γιορτή και χορό, η αισιοδοξία, η ζεστή και αληθινή ανθρωπιά που αντιπροσωπεύει τις ελληνικές αξίες, η πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα με σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, η βαθιά θρησκευτική πίστη που είναι φανερή από τις πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια που υπάρχουν παντού στο νησί, η απλότητα, η χάρη και η αρμονία είναι όλα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία των ντόπιων που είχαν την τύχη να μην γνωρίσουν την Τουρκική κατοχή που στέρησε από την υπόλοιπη Ελλάδα την ευκαιρία να αναπτυχθεί για τέσσερις ολόκληρους αιώνες.


Σήμερα, για έξι μήνες το χρόνο η Κέρκυρα ζει στους έντονους ρυθμούς της τουριστικής αιχμής. Το πολύχρωμο πλήθος - που ξεπερνάει τον ντόπιο πληθυσμό - κατακλύζει τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τα μπαρ, το καζίνο αναζητώντας ξενοιασιά και διασκέδαση μέρα και νύχτα. Οι Κερκυραίοι μετατρέπονται από ήσυχοι αγρότες σε δραστήριους κοσμοπολίτες.


Ακόμη, οργανώνονται και πολλά πανηγύρια προς τιμή διαφόρων αγίων όπως την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Ζωοδόχου Πηγής) στην Παλαιοκαστρίτσα, την Ανάληψη, στην περιοχή Ανάληψη και τους Αργυράδες, στις 8 Μαΐου και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) στην Κασσιόπη, στις 8 Ιουλίου (Αγίου Προκοπίου) στον Κάβο Λευκίμμης και στον Άγιο Προκόπιο, στις 20 Ιουλίου (Προφήτη Ηλία) στους Μαγουλάδες, στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρα) στο Ποντικονήσι και τον Άγιο Ματθαίο και εξαήμερο Προσκύνημα στην κορυφή του Παντοκράτορα, στις 23 Αυγούστου (Παναγίας της Οδηγήτριας) στο Γαστούρι, τον Πέλεκα και τους Άγιους Δέκα και τέλος, στις 8 Σεπτεμβρίου στο χωριό Άφρα. Εκεί ζωντανεύει η μουσική παράδοση των κατοίκων με κυρίαρχα όργανα την κιθάρα και το βιολί που συνοδεύουν στίχους στην επτανησιακή διάλεκτο και πολλές φορές ατόφιες ιταλικές λέξεις.

Η μουσική και το θέατρο βρίσκουν εύφορο έδαφος να αναπτυχθούν στη Βενετοκρατούμενη Κέρκυρα και στις αρχές του 17ου αιώνα δημιουργείται το θέατρο του Σαν Τζάκομο που σηματοδοτεί την αρχή μιας εποχής πλούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ιδιαίτερα θεατρόφιλοι οι Κερκυραίοι οργάνωναν παραστάσεις σε σπίτια και πλατείες ακόμα και στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από το ρωσοτουρκικό στόλο! Σήμερα παραστάσεις δίνονται στο Δημοτικό Θέατρο καθώς και στα δύο φρούρια από διάφορους πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες.

Το ιταλικό λυρικό θέατρο έβαλε τη σφραγίδα του στη μουσική παιδεία και παράδοση ενώ το έδαφος ήταν γόνιμο και για την ανάπτυξη της λογοτεχνίας με κύριο αντιπρόσωπο τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Εδώ δημιουργήθηκε και η πρώτη φιλαρμονική της Ελλάδας το 1840 από το Νίκο Μάντζαρο, συνθέτη που μελοποίησε τον “Ύμνο εις την Ελευθερίαν” του Σολωμού.

Σ’ όλες τις εκδηλώσεις που συνοδεύονται από χορό μπορεί κανείς να θαυμάσει ζευγάρια σε εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες που με τα ζωηρά βήματα, τα χαριτωμένα τσακίσματα και το χαρούμενο ρυθμό μεταφέρουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας στο θεατή. Η τοπική ενδυμασία των γυναικών χαρακτηρίζεται από ζωηρά έντονα χρώματα, κεντημένες ποδιές, πλούσια κοσμήματα, πολύχρωμα μαντήλια στη μέση και τα περίφημα μαντήλια του κεφαλιού που είναι στολισμένα με μεγάλα όμορφα λουλούδια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Περίθεια:

 

- 8 Ιουνίου: Πανηγύρι Αγ. Θεοδώρων

 

- 20 Ιουλίου: Λιτανεία - Πανηγύρι Προφήτη Ηλία

 imgres

 

- 29 Ιουλίου: Λιτανεία στην Άνω Περίθεια (Τελευταία Κυριακή Ιουλίου)

 

  Λιτανεία στην Άνω Περίθεια και παραδοσιακό πανηγύρι στην εκκλησία 

  του Αγίου Αθανασίου ενώψι του θαύματος που έσωσε τα παιδιά της περιοχής

  απο σοβαρή ασθένεια το 1863.

 

 - 7 Αυγούστου: Βαρκαρόλα στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα - πολιτιστικό

                        Ένωση Φίλιππος Βλάχος

 

 s beach varkarola      Σταθης Κουτσιαυτης Stathis Koutsiaftis kerkyra Varkarola

 

Τον Αύγουστο η γιορτή που διοργανώνεται μετά την δοξολογία  στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα

είναι ιδιαίτερα λαμπρή. Γίνεται μια αναπαράσταση του επεισοδίου τηε εξέγερσης, στη συνέχεια γίνεται 

η περίφημη βαρκαρόλα, παρέλαση απο βάρκες όπου λαϊκοί βάρδοι τραγουδούν με κιθάρες παραδοσιακά 

τραγούδια και πλωτές ολοστόλιστες εξέδρες  με διάφορες παραστάσεις εμπνευσμένες απο τη φαντασία

και τις παραδόσεις του νησιού και ντόπιους χορευτές που χορεύουν εν πλώ  υπο τους ήχους των τραγουδιών.

Οι γλυκές μελωδίες και το όμορφο θέαμα συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της παρέλασης ακολουθούν φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα που φωτίζουν με χιλιάδες  χρώμματα

τον Αυγουστιάτικο Κερκυραϊκό ουρανό.

 

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΠΑΣΧΑ

 

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλη τη χώρα κάθε χρόνο, λόγω των ιδιαίτερων εθίμων του νησιού.

Συνδυάστε τις διακοπές του Πάσχα στην Κέρκυρα με τη διαμονή σας στο Villa Siorra Anjelina

www.villasiorraanjelina  | 49081 Περίθεια - Κερκυρα, Ελλάδα | T.+00306947701441 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

 

Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πασχα, αρχίζουν απο την Κυριακή των Βαϊων, "των Βαγιώνε", όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα. Στις 11 το πρωϊ γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

kerkyra

Στην Κέρκυρα η μεγάλη εορτή εορτάζεται μαζί με την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο έσωσε το νησί από την θανατηφόρο επιδημία της πανώλης το 1630. Γι' αυτό και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων τελείται μεγάλη λιτανεία σε όλη την παλαιά πόλη της Κέρκυρας και διαβάζεται ευχή δεητική στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παλαιά τείχη της πόλης και ο μη σωζόμενος σήμερα ναός του Αγίου Αθανασίου.

 

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ

Τη Μεγάλη Δευτέρα η πόλη της Κέρκυρας αλλάζει όψη. Τα φανάρια της πόλης ντύνονται με μωβ χρώμα. Επίσης, στο Παλαιό Φρούριο ο Σταυρός φωτίζεται με μωβ χρώμα. Τη Μ. Δευτέρα μην χάσετε την συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου και Ιακώβου (Duomo) στις 21:00.

SAM 0576 m

 

Μ.ΤΡΙΤΗ

Την Μεγάλη Τρίτη ψέλνεται το τροπάριο της Κασσιανής. Οι πιστοί θα ακούσουν τον ύμνο στην μετάνοια και την συγχώρεση. Στο κοινωνικο πρόγραμμα της ημέρας διοργανώνεται στης 21:00 μια Ποιητική/ Μουσική βραδιά στο Περιστύλιο των Ανακτόρων (Μουσείο Ασιατικής Τέχνης) με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Η οργάνωση γίνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων.

 

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ

Την Μεγάλη Τετάρτη ακούγεται το Ευχέλαιο. Είναι η μέρα που ο Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών Του, η ακολουθία του Νιπτήρα. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης η χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως "Ο Άγιος Αρσένιος" παραβρίσκεται στον Ι. Ν. Αγίων Πάντων και συμμετέχει στον ψαλμό της ακολουθίας του Νιπτήρα στις 19:00. Λίγο αργότερα, στις 20:30, δίνεται συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής από την Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας San Giacomo στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου.

 

Μ.ΠΕΜΠΤΗ

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα των 12 Ευαγγελίων και του Μυστικού Δείπνου. Το πρωί της ίδιας ημέρας βάφονται τα κόκκινα αβγά σε όλα τα σπίτια. Το βράδυ μετά το τέλος της λειτουργίας στολίζονται και οι επιτάφιοι για να είναι έτοιμοι για την περιφορά της επόμενης μέρας.

 

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

KP0811 101 copy

 

Η πιο πένθιμη μέρα της Χριστιανοσύνης, τα Άγια Πάθη, Σταύρωση και η Περιφορά του Επιταφίου. Στην Κέρκυρα οι επιτάφιοι συνοδεύονται από τις φιλαρμονικές του νησιού. Το ιδιαίτερο στην Κέρκυρα είναι ότι οι περιφορές των επιταφίων ξεκινούν το μεσημέρι και τελειώνουν αργά το βράδυ. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ξημέρωμα Μεγάλου Σαββάτου το σκηνικό αλλάζει. Τα μωβ φανάρια που κοσμούν την πόλη μαζεύονται και η πόλη ετοιμάζεται για το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης.

 

IMGP0132 s

kerkyra epitafios

 

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ

Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού στην Παναγία των Ξένων, στις 6:00 το πρωί, η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και η εκκλησία συνήθως ξεχειλίζει από πιστούς. Ακολουθεί η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα και η Περιφορά του Επιταφίου στις 9:00 και μετά η Πρώτη Ανάσταση στις 11:00. Με το άκουσμα της Πρώτης Ανάστασης στο Λιστόν οι Κερκυραίοι πετούν τους μπότιδες. Το έθιμο είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου λειτουργεί μόνο η Αγία Παρασκευή. Η ακολουθία της Ανάστασης πραγματοποιείται στην Πάνω Πλατεία στην Σπιανάδα, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι πιστοί.

8731987 orig

 

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΥΡΙΟΥ

Το Μεγάλο Σάββατο στο πάλκο της Πάνω Πλατείας Σπιανάδα τελείται η Αναστάσιμη ακολουθία. Λειτουργεί ο Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής. Η Αναστάσιμη Ακολουθία ξεκινάει στις 11 το βράδυ και κορυφώνεται στις 12 τα μεσάνυχτα. Με το πρώτο "Χριστός Ανέστη" δεκάδες βεγγαλικά εκτοξεύονται στον ουρανό. Αμέσως μετά ακολουθούν με τη σειρά τους οι φιλαρμονικές της πόλης παίζοντας εύθυμα εμβατήρια συνθέτοντας με αυτό το τρόπο ένα όμορφο και φαντασμαγορικό θέαμα.

Kerkyra Pasxa Palko Pano Plateias Terra EditionsSAM 1217

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας της Ανάστασης. Η παράδοση θέλει τους Κερκυραίους να τρώνε παραδοσιακά τσιλίχουρδα την Κυριακή του Πάσχα αν και αυτό το έθιμο δεν τηρείται ιδιαίτερα πλέον. Το γνωστό αρνί τρωγόταν την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα την τιμητική της έχει η Κερκυραϊκή ύπαιθρος.